čtvrtek 18. ledna 2018

Recenze:Hluboký hrob-Dítě útesů


Dvanáctiletá Tuva žije se svými rodiči na jednom z ostrovů Baltského moře. Do školy, nacházející se na jiném ostrově, jezdí spolu se svými spolužáky z dalších ostrovů školní lodí. Se spolužáky nevychází, nemají ji rádi. Dříve ji ubližovali, nyní ji většinou ignorují.


Tuva má ostrovy ráda, především v době, kdy není sezóna, a všichni turisté pobývající v letních sídlech jsou pryč. Poslední dobou se však záhadně ztrácí lidé a nikdo neví, co se s nimi stalo. Když se při orientačním závodě ztratí i Tuvin spolužák, s novým kamarádem začínají pátrat na vlastní pěst.

Cesta se zmenšuje, až je tak úzká, že musíme jít za sebou. Mám dojem, že tohle místo poznávám, ale jistá si nejsem. Naposledy, když byl vzduch mléčně bílý a mlha tak hustá to tu vypadalo jinak. 

Hluboký hrob-Dítě útesů je první částí thrillerové série pro dospívající mládež. I podle stylu, kterým je kniha napsaná je znát, že je určena spíše mladším čtenářům. Jednoduchý styl, nenáročné věty a souvětí, dětští hrdinové.  Že je určena mladším přesto neznamená, že si ji čtení nemůže užít i dospělý čtenář. Pro mě byla po náročném čtení Sedmého dítě takovou příjemnou oddechovou knihou, která se rychle čte, a také díky formátu stránky velice rychle utíkají.

Hluboký hrob spojuje reálný život na ostrovech se světem nadpřirozeným a s prvky severské mytologie. Ostrovní svět skrývá tajemství, o kterém mnozí vědí, někteří je skrývají a ostatní na ně už zapomněli, nebo je považují za pověry. Kniha je psaná ich-formou z Tuvina pohledu, díky kterému naši hlavní hrdinku lépe poznáte. Tuva v poslední době bojuje se znepokojivými sny, a stále víc věcí nasvědčuje tomu, že není tím, kým si myslela, že je. Co když ten pocit, že nic není takové jak se zdá je skutečný? Dokážete si představit, že byste sami neznali odpověď na to, kým doopravdy jste?

Jednotlivé kapitoly jsou označené čísly, a některé navíc dnem, ve kterém se děj určitých kapitol odehrává. 

Nedávají o sobě moc často vědět, ale občas vídávám trpaslíky a domácí skřítky. Jednou jsem viděla i kamenného obra. A víly ještě pořád chodí tančit. 

Během čtení je čtenář upozorňován na znečištění Baltského moře, na nebezpečí jeho zamoření a ohrožení podmořského života. Na posledních stránkách čtenář objeví také tipy, jak znečištění moře co nejvíce zabránit.

Setkáme se zde se šikanou, ať už s fyzickou či psychickou, přetvářkou i nevědomostí. Kdo se zdá být nepřítelem, může být ve skutečnosti někým, kdo chce pomoci. Lidé mohou být úplně jiní, než jací se zdají, než je skutečně poznáte.

Hluboký hrob je kniha, kterou dokážete přečíst za jediný večer. Autorky, které jsou také matka s dcerou, napsaly pěkný, čtivý příběh, který vás možná některými částmi překvapí, tak jako mě. Až na jednu nečekanou informaci byla kniha taková, jakou jsem si ji představovala. Pokud si rádi přečtete i příběhy pro mladší čtenáře, Hluboký hrob si přečtěte. Můžete ji brát jako odpočinkovou po náročnějším čtení, stejně jako jsem to měla já.

                                                         Hodnocení 4/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega . Knihu si můžete objednat Zde

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za komentáře děkuji, jsem ráda za každou vaši odezvu :)