úterý 19. června 2018

Smrtka-recenze


Zabiješ.

Neal Shusterman vytvořil originální, zdánlivě dokonalý svět, ve kterém lidé vynalezli lék na veškeré nemoci, vyzkoumali a objevili vše, co bylo možné, a dokonce dokáží porazit i stáří a smrt. Aby nedocházelo k přelidnění planety, existují smrtky. Jsou to lidé, speciálně vycvičení k náhodnému zabíjení lidí. Jedině zabití smrtkou a ohněm je definitivní. Spáchá-li člověk sebevraždu, v oživovacím centru ho přivedou zpátky k životu.



Zabiješ bez zaujatosti, předsudků nebo úkladů.

Citra a Rowan jsou jednou ze smrtek vybráni, aby se stali učedníky, a později jeden z nich i smrtkou samotnou. Ani jeden z nich o takové životní poslání nestojí, nemají však na výběr, a každý se úkolu zhostí po svém. Výcvik zajistí imunitu pro jejich rodiny. Do života jim však vstoupí několik těžkých ran, které zásadně změní jejich budoucnost.

Neal Shusterman ve svých knihách vytváří originální, pro nás nepředstavitelné světy, ke kterým však lidstvo částečně spěje. Svět Smrtky je světem, ve kterém bych nechtěla žít jako obyčejný člověk ani jako Smrtka. I přesto, že pravděpodobnost není vysoká, nikdy nevíte, kdy si smrtka vybere zrovna vás a praktiky některých ze smrtek nejsou vůbec příjemné, zabití proměňují v krvavý masakr. A jako smrtka musíte neustále zabíjet.

Nebudeš vázán jinými zákony než těmito.

Jednotlivé kapitoly v knize jsou číslovány, a každou kapitolu předchází deníkový zápis některé ze smrtek. Některé kapitoly přibližují, co zrovna probíhá v Citřině životě, jiné nám ukazují Rowana, a ostatní se týkají několika jiných událostí. 

Děj se postupně stupňuje, ze začátku autor čtenáře uvede do světa smrtek a do života Rowana a Citry a jak příběh pokračuje, události nabývají na síle. Především ve druhé polovině knihy jsem se nestačila divit, jak se děj vyvíjí, a k závěru mě čekalo jedno překvapení za druhým, zvraty, které jsem ani v nejmenším nečekala. Postavy se vyvíjí, poznávají a překvapují sami sebe, snaží se zvyknout si na nový život, jak nejlépe dovedou. 

Než jsem se čtením Smrtky začala, četla jsem a viděla jen samé kladné, přesněji řečeno nadšené recenze, a při čtení jsem se sama přesvědčila o kvalitě knihy, a se všemi těmi pozitivními recenzemi naprosto souhlasím. Smrtka je neuvěřitelně čtivá, Neal Shusterman vtáhne čtenáře do děje, šokující události vás nutí číst dál, a především ke konci knihy potřebujete vědět, jak se vše bude vyvíjet. Mohu se jedině přidat k ostatním, kteří Smrtku četli, a přidat čtenářům další doporučení, protože tahle kniha rozhodně stojí za to, abyste si ji přečetli, stojí za to, abyste si ji koupili. A já už se těším, až si přečtu další díl, potřebuji vědět, jak bude celý příběh Citry a Rowana pokračovat. 

 Hodnocení 5/5

2 komentáře:

Za komentáře děkuji, jsem ráda za každou vaši odezvu :)