čtvrtek 7. prosince 2017

Zimní lidé-recenze




West Hall. Městečko s tajemnou a záhadnou historií, ve kterém za podivných okolností mizí a umírají lidé. V roce 1908 zde byla nalezena mrtvá dívenka Gertie. Její matka Sára si během života vedla deníkové zápisky, které ovlivnily životy několika dalších lidí. Část zápisků se však nikdy nenašla, Sára si své deníkové listy schovávala v tajných skrýších po celém domě. 


V současnosti devatenáctileté Ruthie a její sestře Fawn zmizí matka. Je to záhadou, protože obvykle téměř nevycházela z domu, pokud zrovna nepotřebovala jet na trh. Stále se nevrací, a tak se sestry snaží přijít na to, co se s ní stalo. Ruthie se dokonce vydá i do lesa, s tajemným přírodním úkazem, kterému se říká ďáblův pařát, do lesa, před kterým ji rodiče varovali. Matka však nikde není. Při pátrání po čemkoli, co by jim ji pomohlo najít, objeví sestry v jednom z ukrytých míst Sářin deník.  A Ruthie začíná zjištovat, kdo vlastně její matka doopravdy byla, a že její podivné chování mělo své důvody. 

Neztratila se snad kdysi v těch lesích, když byla ještě malá? Podrobnosti si už nepamatovala, ale vybavovala si chladné a temné místo, kde zahlédla něco příšerného. Vzpomínala si jenom na to, jak ji tam táta našel a odnesl domů. 

Kniha Zimní lidé je psána z pohledu několika postav. V případě Sáry, Gertie a Sářiny neteře Amélie je napsaná ich-formou, v ostatních případech er-formou. Střídá se zde minulost se současností, navzájem se ovlivňující a prolínající. Osudy všech postav jsou propletené, především díky Sáře a jejímu deníku. Spojitosti mezi postavami jsou však v knize dobře vysvětleny a čtenář se v nich neztratí.

Děj se rozvíjí po celou dobu čtení, v knize nenajdete žádnou nezajímavou či hluchou část. Autorka postupně odhaluje propletenost postav, a událostí, o kterých můžete zpočátku jen přemýšlet a hádat, jak k nim došlo.


Zimní lidé jsou velice čtivým, tajemným, místy mrazivým příběhem, o kterém budete přemýšlet, i když knihu zrovna nečtete. V práci jsem uvazovala nad tím, proč se v městečku dějí takové věci, kdo je za ně zodpovědný, a jak bude příběh pokračovat. Autorka umí čtenáře vtáhnout do děje, její příběh vás pohltí. 

Mrtví nás neopouští. 

Naši hrdinové z knihy si zahrávají s nadpřirozenem, se životem a smrtí, ale mnozí z nich pocítí na vlastní kůži, že jsou věci, se kterými by si člověk zahrávat neměl. Takové věci mají svou cenu, život a smrt si vybírají svou daň. Všechno má svou hranici, ale někteří lidé jsou ochotni onu hranici překročit a nepřemýšlí na tím, a nezajímá je, jaké může mít překročení následky. A když si to uvědomí, může být už pozdě.

Rozluštění bylo překvapivé, ani v nejmenším by mě nenapadlo, napjatě jsem ho očekávala do samotného prozrazení. Vše v příběhu je pochopitelné, a dobře vysvětlené. Knihu Zimní lidé doporučuji každému, kdo má rád tajemné, strašidelné, propracované a nadpřirozené duchařské příběhy. 
            
                                                                   Hodnocení: 5/5 

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Omega. Knihu si můžete koupit zde

4 komentáře:

  1. Super recenze, tahle knížka mě neskutečně láká, ale vánoční dárky už mi bohužel blízcí objednali a knih bude hodně, takže s nimi počkám po vánocích. A nebo na příští zimní období :P :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju 😊 kniha se opravdu povedla, originální téma, skvěle napsaná 😊

      Vymazat
  2. Koukám, že se ti kniha také líbila. Nejdřív jsem si říkala, že je to zase něco nového, zajímavého, ale tím, jak vše skončilo a bylo to na konci vysvětleno a zůstalo "pootevřeno", tak se mi zalíbila mnohem víc. Trošku tak doufám, že bude nějaké pokračování. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je napsaná skvěle 😊 to je pravda, že konec zůstal trochu otevřený

      Vymazat

Za komentáře děkuji, jsem ráda za každou vaši odezvu :)