pondělí 27. listopadu 2017

Bellman & Black-recenze


Jako desetiletý chlapec William Bellman střelou z praku zabije havrana. Na takovou smrt není připraven, a ve Williamovi se hne cosi, co ovlivní celý zbytek jeho života.



V dospělosti William začíná pracovat v přádelně se svým strýcem, a s narůstajícím věkem je stále úspěšnější. Je pracovitý, schopný se během krátké doby naučit jakoukoli práci. Svou práci odvádí tak, aby byla co nejlepší. Je chytrý a přichází stále s nějakými nápady na zlepšení. Při zápalu do práce však zapomíná žít svůj vlastní život. 

William je stejný jako mnoho lidí v našem světě, kteří svůj život zasvětí kariéře, a i když jsou díky tomu na celý život finančně zajištěni oni, i jejich rodina, čas s rodinou a přáteli netráví, a zajímá je jen jejich práce. Nedá se mu ovšem upřít, že o své zaměstnance se stará dobře. Záleží mu na tom, aby se cítili dobře v prostředí, ve kterém pracují, a aby byli za svoji práci spravedlivě odměněni. 

Williamův život však není jen úspěšný. Celý život ho na každém rohu pronásleduje smrt a muž v černém. Snad za to může ona smrt z dětství, kvůli které lidé kolem něj umírají. \Pronásleduje ho, jako připomínka toho, že zlo, které někomu způsobíme se nám může mnohonásobně vrátit. 



Muže v černém jsem chápala jako součást samotného Williama , kterou si William sám neuvědomoval, nějakou část sebe samého, na kterou zapomněl, když se pokoušel zapomenout na zabití havrana, stejně jako zapomínal skutečně žít. 

Z knihy na mě téměř celou dobu dýchala pochmurná atmosféra, příběh to není veselý, ale je poučný. Při čtení jsem zažívala pocity, jaké jsem ještě u žádné knihy neměla, a nebyly to šťastné pocity. Kniha Bellman & Black je protkaná jakýmsi pesimismem, který vás přiměje chtít jiný život, než který žije William. Víte, že svůj život chcete skutečně žít a prožívat, a ne na světě jen přežívat. Protože když se někdo jako William po letech ohlédne zpátky, zjistí, že promeškal tolik možností, které měl, a propásl tolik šťastných chvil, které mohl prožít se svými blízkými. 

Bellman & Black není kniha pro každého, někdo se při čtení může cítit zmatený, každý ji může pochopit jinak. Najdou se určitě čtenáři, kteří knihu pochopili úplně jinak než já. Ale je to kniha, která člověku dokáže něco dát, čtenář si z ní může vzít ponaučení. Není to příběh, jehož součástí by člověk chtěl být, ale stojí za to si ho přečíst. 

                                                         Hodnocení  4,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za komentáře děkuji, jsem ráda za každou vaši odezvu :)