pondělí 11. září 2017

Rakousko-jezera solné komory


V sobotu 9.9 mě a tři z mých přátel čekal poznávací zájezd k jezerům solné komory v Rakousku. Při jízdě autobusem jsme byli obklopeni mlhou, předpovídala nám slunečný den. Z Prahy autobus vyjížděl už ve tři hodiny ráno, kamarádi nastoupili v Táboře, a kolem šesté byl doplněn cestujícími z Českých Budějovic, kde jsem přistoupila i já.


První z jezer, které jsme ten den navštívili bylo Traunsee, v městečku Gmunden. Traunsee jsem neviděla poprvé, v květnu jsem zde byla na výšlapu na vrchol Traunstein, a pokud byste někdy rozmýšleli, kam jet na dovolenou, Traunsee je tím správným místem. Je tam nádherně.


Řidič zaparkoval nedaleko Gmundenského zámku Ort, rozděleného na pevninskou a ostrovní část, spojené dřevěným mostem. Po prohlédnutí okolí zámku a pořízení fotek jsme pokračovali dál do města.



Město Gmunden, jak jsme zjistili, je známé především svojí keramikou. Po cestě do města jsme mohli vidět některé z jejich keramických děl, zasklených v zemi.


 Na náměstí, kde se právě konal bleší trh, se nachází radnice s keramickou zvonkohrou, v Rakousku jedinou svého druhu. 



V Gmundenu jsme měli nejvíce času, ale hodinu před odjezdem jsme začali být bezradní, co ve městě dál podniknout. Nakonec jsme zašli do malého obchůdku s čokoládou, a bylo to nejlepší rozhodnutí. Hned po příchodu do obchůdku k nám přišel pán, který v něm prodával, a nabízel nám ochutnávku tří druhů čokolády. Několik druhů jsme si vybrali a koupili, ale odchod nás ještě nečekal. Další ochutnávka byla domácí chléb s marmeládou, obojí výborné. Tři z nás jsme měli chuť na kafe, a tak jsme si nakonec koupili i kafe, připravené v hrnečcích, o kterých nám pán pověděl příběh, jeho maminka je dostala od své sestry z Bratislavy, a jsou jen pro dívky. Kamarádka kafe nepije, a tak si nedala, ale dostala kakao, nalívané z lahve s obrázkem slona, po kterém prý bude mít sílu jako slon a kamarád dostal pivo. Z nudné hodiny se stal zážitek, na který nezapomeneme, a který nám bude připomínat společná fotka. 


Další ze sobotních zastávek bylo město Bad Ischl, u kterého nás mrzelo, ze jsme na jeho prohlídku neměli, více času. 


Ve městě se mimo jiné nachází letní sídlo Františka Josefa I. a jeho ženy Alžběty Bavorské, známé také pod jménem Sissi , Kaiservilla, kongres, lázně. 





Hallstatt je tvořen jedinou ulicí, vtěsnanou mezi hory a jezero. To však městečku neubírá na kráse. V Hallstattu jsme měli asi dvě a půl hodiny času, prošli jsme si obchůdky se suvenýry, podívali jsme se po městě.


 Navštívili jsme místní kostnici, ve které se nachází 1200 lebek, ze kterých je asi polovina pomalovaných. Vždy, když už nebylo místo na pohřbívání, místní lide kosti vykopali, očistili, a pohřbili jiné. 


Od kostnice jsme se zkusili dostat blíž k místnímu vodopádu, ale nebyli jsme si jistí, zda jdeme správně, a raději jsme se vrátili směrem k jezeru, kde jsme si chtěli vypůjčit šlapadlo, což nám bohužel nevyšlo, protože se začal zvedat vítr, a v půjčovně nám řekli, ze by to mohlo byt nebezpečné.


 Blížil se odjezd, a tak jsme si jen v místním supermarketu koupili zmrzliny, které u nás nenajdeme, a pokračovali jsme směrem k jezeru Mondsee, u kterého jsme však zastavili už jen u benzinové pumpy.


Výlet byl podařený, máme opět na co vzpomínat, jen se nám nelíbilo několik věcí ze strany průvodkyně. Jezero Gosausee, které mělo být součástí výletu, jsme vůbec nenavštívili. Prý kvůli počasí, a Mondsee jsme měli vidět ze zcela jiného místa. To by se dalo ještě pochopit, ale měli by něco takového rovnou napsat do popisu zájezdu, ze v případě nepříznivého počasí se mohou plány upravit. V Gmundenu bylo zbytečně mnoho času na úkor Bad Ischl, a nedostali jsme ani tipy, kam se ve městech zajít podívat. I přesto jsem ráda, ze jsme si tento zájezd vybrali, užili jsme si ho i přes těch pár nepříjemností. 

A co vy? Navštívili jste někdy jezera solné komory? Nebo některá jiná pěkná místa v Rakousku? :) 

2 komentáře:

  1. V Rakousku jsem ještě nebyla, ale s přítelem se před Vánoci chystáme na adventní trhy do Vídně :) jezera vypadají zajímavě, líbí se mi ty srdce se zámečky a keramika, tam bych si určitě něco vybrala :)

    Lady Lenna

    OdpovědětVymazat

Za komentáře děkuji, jsem ráda za každou vaši odezvu :)