neděle 9. srpna 2020

Císařovy čepele-recenze

Císařovy čepele jsem měla na TBR už dlouho, především diky doporučení od @spisy.jedne.knihomolky. A v letošním roce jsem zmínky o celých Kronikách Netesaného Trůnu viděla pořád častěji. Všechny byly tak nadšené, že jsem si celou sérii musela pořídit a teď už to všeobecné nadšení chápu. Do knihy jsem byla vtažena už pouhou první stranou prologu a prvotní nadšení vydrželo až do konce. 

,,Nikdo nedokáže uběhnout tisíc mil, ale každý dokáže udělat jeden krok-a pak další. "

V příběhu se střídají kapitoly tří sourozenců, dětí císaře, který je téměř na začátku knihy zavražděn. První díl představuje především život bratrů Valyna a Kadena. Valyn podstupuje tvrdý výcvik na elitního bojovníka říše. Připravuje se na závěrečnou zkoušku, fyzicky náročné tréninky jsou na denním pořádku. Jako by to samo o sobě nestačilo, zjišťuje, že jeho otec byl zavražděn a jemu i jeho sourozencům někdo usiluje o život. A ke starostem ze zkoušky mu přibývá ještě starost, jak je varovat. 

Kaden, žijící ve zcela jiné části země, se připravuje na post budoucího císaře. Jeho učiteli jsou mniši, výcvik je z velké části založen na správném myšlení. Zároveň se nevyhne fyzickým trestům a jeho dny jsou náročné a výcvik tvrdý. Výcvikové a tréninkové scény jsou ovšem něco, co si v knihách neskutečně užívám. 

Sestra Adare se v prvním díle příliš nevyskytuje. Díky otci se stává ministryní financí, ovšem jako žena to v této roli v očích lidu nemá lehké. Stejně jako bratři se musí vypořádávat s mnoha problémy že a po smrti otce je v centru všeho dění kolem jeho vraždy. Žádný ze sourozenců to nemá lehké a každý se se svým životem vypořádává po svém. 

,,Žij teď, budoucnost je sen."

Brian Staveley je autor, který se se čtenářem nemazlí a jen tak něčeho se nebojí. Od Císařových čepelí nečekejte fantasy romanťárnu, založenou na milostném trojúhelníku, na kterou můžete být zvyklí z YA fantasy. Autor nikam nechvátá, čtenář má dostatek času se zorientovat v postavách i veškerém dění, které se zpočátku může zdát náročné. Postav se v čepelích objevuje mnoho, ale každá má v příběhu svou roli, některé důležitější, než se může zdát. Autor se nezdráhá používat drsné i vulgárnější výrazy, díky kterým je ale celá fantasy uvěřitelnější a zkrátka sem taková slova patří. Celkově má Staveley skvělý styl psaní, citáty a přirovnání, která každý nevymyslí. I přes pomalejší rozjezd tu není jediné hluché místo. Drsné scény, krev, intriky a zrada, autor si nebere servítky a jeho postavy to nemají lehké. Velkou roli hraje i božstvo, historie světa a bytosti, které se zde objevují by si mnozí nedokázali představit ani v nejhorších snech. Jediné, co bych vytkla, je chybějící mapa. Jinak jsem nadmíru spokojená. Pokud si chcete přečíst propracovanou, drsnější fantasy, se skvěle vykresleným světem i postavami, Císařovy čepele jsou pro vás to pravé. Za mě velké doporučení. 

4,9/5


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za komentáře děkuji, jsem ráda za každou vaši odezvu :)